Online terapi günümüze yeni adapte olmuş, psikolojik desteğin internet üzerinden sunulduğu yeni bir hizmet alanıdır. E-terapi, e-danışmanlık olarak da adlandırılmaktadır. Online terapinin yüz yüze görüşmeyle arasındaki tek fark, online olarak görüşme sağlanmasıdır. Bunun dışında alanında uzman kişilerle belirlenen zaman diliminde aynı kalitede hizmet alabilirsiniz. Aynı zamanda bu yöntem ile birlikte yurtdışında yaşayıp dil problemi yaşayan kişiler içinde terapi hizmetini ulaşılabilir kılmaktadır. Paylaşımlarını beğendiğiniz, enerjisini sevdiğiniz ve terapi almak istediğiniz uzmanlardan farklı şehirlerde olsanız dahi kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Farklı şehirde ya da farklı bir ülkede olmaktan ziyade de günlük iş temposunun ağır geldiği, trafik, yol gibi ekstra zaman harcamak istemediğiniz zamanlar içinde ideal bir yöntem olarak online terapi hizmetini tercih edebilirsiniz.
Online terapi her ne kadar günümüzde pandemi döneminde yoğunlaşsa da ilk temelleri 1986 yıllarında Cornell Üniversitesi’nin düzenlediği ‘’Dear Uncle Ezla’’ isimli formla atılmıştır. Formda danışanların danışmak istedikleri konuları sormasıyla terapistler de cevap vermiştir. Gelişen noktada ise görüntülü konuşarak bu yöntem günümüze kadar gelmiş ve uzun yıllarda tercih edilecek gibi görünmektedir.
Online Terapi Avantajları Nelerdir?
- Skype gibi görüntülü konuşacağınız mecralardan, terapistinize kolayca bağlanabilirsiniz.
- Yol, trafik gibi etmenlerle seansa geç kalmak gibi bir problem yaşamazsınız.
- Kendinizi rahat hissettiğiniz evden, sessiz bir ortamdan katılabilirsiniz.
- Danışmanlık almak istediğiniz psikologla aynı şehirde yaşamanız gerekmez.
- Fiziksel koşullarından ya da bedensel engel taşıyan bireyler içinde terapi almak daha kolay mümkündür.
- Sosyal fobisi olan, yüzyüze iletişimden çekinen bireyler içinde rahatlatan bir yöntemdir.
Online Terapi Nasıl Yapılır?
İlk olarak ön görüşme yapılır. Psikolog terapi süreci ve temel kuralları hakkında bilgi verir. Seansın olacağı tarih belirlenerek seansın gerçekleşeceği platform üzerinden ilk seans gerçekleştirilir.
İlk seansta yapılandırma yapılarak problemler belirlenir ve terapötik ilişki kurulmaya çalışılır. Danışana hangi aralıklarla görüşülmesi gerektiği, sürecin nasıl ilerleyeceği ve terapide belirlenecek amaçların bilgisi verilerek diğer seans tarihi oluşturulur.
Online Terapiyi Kimler Alabilir?
İntihar vakaları, şizofreni gibi ağır psikotik tanılar dışında online terapi tüm psikolojik bozuklukların tedavisinde kullanılabilir.