Evlilik terapisi evliliği kurtarır mı?

beyin

Evlilik terapisi, kişilerin  bireysel ya da partnerleriyle birlikte katılabileceği bir süreçtir. Evlilikte karşılaşılan sorunları genelleştirirsek;

Aile içi ve karı koca arasındaki iletişim sorunları, kültürel farklılıklar, iletişim sorunları, cinsel işlev bozukluğunun etkileri, kıskançlık, ilgisizlik, güvensizlik, duyarsızlık, bağımlılık, kültürel farklılıklar vs başta olmak üzere sıralanabilir.

Evlilik terapisi çiftlerin birlikte veya bireysel olarak katılabileceği bir terapi türüdür. İlişkileri adına birlikte katılmaları terapi konusunda hemfikir oldukları için çözüm için daha işbirlikçi davranarak süreci hızlandırırken bireysel olarak katıldıklarında süreç biraz daha uzayabilir ve zorlaşabilir. Her ilişkinin dinamiğine göre terapi süresi uzun ya da kısa olabilir. Haftalık görüşmeler yapılarak evlilik terapisi adına uzmanlaşmış psikoloğun verdiği ödevler yerine getirilir. Her hafta çiftlerin güncel problemlerinden başlayarak ihtiyaçları olan konular konuşularak çözüm odaklı süreç devam eder. Seanslarda çiftlere düşen görev birbirlerini suçlamaya yönelik değil, anlamaya yönelik olmalarıdır. Çiftler genelde seansa başlarken birbirlerine karşı savunmacı ve suçlayıcıdır. Duygularını ifade ederken ‘’ben’’ dilini değil ‘’sen’’ dilini sıklıkla kullanırlar. Bu da birbirlerini anlamak yerine duvar örmeye sebep olur ve sağlıksız iletişim kısır döngü haline dönüşür. Sağlıklı iletişim çiftler arasında çalışılan ilk ve en önemli konular arasında gelir.